Przepis:
- 1 kg marchwi
- parę ziemniaków
- seler
- pietruszka
- curry
- kurkuma
- imbir
- sól i pieprz
- czosnek
- puszka mleka kokosowego
- migdały w płatkach
- świeża pietruszka
Obieram warzywa. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucam do garnka i zalewam wodą (tak aby minimalnie przykryć warzywa). Gotuję do miękkości i miksuję na gładki krem. Dodaję przyprawy do smaku (Jeśli mam świeży imbir i czosnek dodaję je w minimalnych ilościach, żeby nie dominowały). Pamiętajcie, że kurkuma ma bardzo specyficzny i wyrazisty smak, nie przesadźcie ale również nie pomijajcie jej bo nadaje zupie ładny kolor. Następnie dolewam połowę mleka kokosowego. Migdału prażę na patelni. Dekoruję "kleksem" mleka kokosowego, świeżą pietruszką i migdałami.
Nie jest to nic nowego, z pewnością znacie tę zupę, ale mimo to musiałam ją zrobić parę razy, żeby dopracować ją w szczegółach. Jeśli nie lubicie lub nie macie mleka kokosowego proponuję zastąpić je sokiem z jednej pomarańczy, tę wersję zupy również bardzo lubię. Polecam serdecznie. Smacznego.
Sama zajadałabym ze smakiem, ale moi chłopcy... Nie wiem dlaczego nienawidzą marchewki, nawet do zupy muszę dawać w dużych kawałkach, aby się im nie trafiła...
OdpowiedzUsuńTeż znam kilka osób, które nie przepadają wtedy faktycznie ten krem odpada. Może chłopakom minie ta niechęć ;)
UsuńUwielbiam tą zupkę -- po prostu uwielbiam - mleczko kokosowe czyni cuda:)
OdpowiedzUsuńW pełni się zgadzam ;) z sokiem z pomarańczy nie jest już taka pyszna.
Usuńomatko. narobiłaś mi smaka. znam taką zupę krem z dyni, ale takiej nie. aż sobie chyba zrobię taką... :3
OdpowiedzUsuńPolecam, na szczęście nie ma przy niej dużo roboty i sprzątania ;)
UsuńNigdy nie próbowałam tej zupki i jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz orientalne smaki typu curry,imbir czy kurkuma to powinna zasmakować ;)
Usuń